We scheiden de waarheid van de misvattingen
Er bestaan veel misvattingen over zonne-energie en het kan soms moeilijk zijn om de feiten en de fictie te onderscheiden. We ontkrachten een aantal hardnekkige mythes over zonne-energie en geven de bijbehorende feiten.
Mythe: Zonne-energie is niet betrouwbaar omdat het afhankelijk is van de weersomstandigheden.
Feit: Hoewel het waar is dat de hoeveelheid beschikbare zonne-energie beïnvloed kan worden door de weersomstandigheden, worden moderne zonnepaneelsystemen ontworpen om heel betrouwbaar te zijn. Zonnepanelen kunnen op bewolkte dagen nog altijd elektriciteit opwekken. Dankzij de moderne technologieën voor energieopslag, zoals zonnebatterijen, kan overtollige zonne-energie opgeslagen worden om te gebruiken als de panelen niet genoeg elektriciteit opwekken.
Mythe: Zonnepanelen zijn niet rendabel en vergen veel onderhoud.
Feit: Hoewel de initiële kosten om zonnepanelen te installeren vrij hoog kunnen zijn, kunnen de besparingen op langere termijn aanzienlijk zijn. Bovendien vereisen zonnepanelen zeer weinig onderhoud. De meeste systemen hoeven alleen maar af en toe schoongemaakt te worden om stof en vuil te verwijderen.
Mythe: Zonne-energie is geen levensvatbare bron van elektriciteit voor grootschalig gebruik.
Feit: Zonne-energie is een schaalbare technologie en kan zowel gebruikt worden om elektriciteit op te wekken voor een enkel huis als voor een grote elektriciteitscentrale op nutsschaal. Zonne-energie is zelfs de vlugst groeiende elektriciteitsbron ter wereld en zal naar verwachting een belangrijke rol spelen bij het voldoen aan de groeiende wereldwijde vraag naar elektriciteit.
Mythe: Zonne-energie is niet milieuvriendelijk omdat het productieproces energie-intensief is.
Feit: Hoewel het klopt dat het fabricageproces van zonnepanelen energie vereist, is de hoeveelheid energie die daarvoor nodig is klein in vergelijking met de hoeveelheid energie die de panelen tijdens hun levensduur zullen produceren. Bovendien wordt de energie die gebruikt wordt in het productieproces vaak gecompenseerd door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Over het algemeen is zonne-energie een schone, hernieuwbare elektriciteitsbron die de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk kan verminderen.
Mythe: Zonnepanelen zijn esthetisch onaantrekkelijk en kunnen de waarde van een huis verlagen.
Feit: Dat is een subjectieve aangelegenheid en meningen kunnen verschillen. Sommige mensen vinden zonnepanelen lelijk, terwijl anderen ze een visueel aantrekkelijke manier vinden om schone energie op te wekken. Wat de woningwaarde betreft, zijn er aanwijzingen dat zonnepanelen de waarde van een woning daadwerkelijk kunnen verhogen. Uit een onderzoek van het Lawrence Berkeley National Laboratory is gebleken dat huizen met zonnepanelen tegen gemiddeld 4,1 % meer verkocht werden dan vergelijkbare huizen zonder zonnepanelen.
Mythe: Zonnepanelen zijn niet duurzaam en moeten vaak vervangen worden.
Feit: Zonnepanelen zijn ontworpen om duurzaam te zijn en een lange levensduur te hebben. De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van minimaal 25 jaar en sommige panelen hebben garanties die oplopen tot wel 30 jaar. Bovendien zijn zonnepanelen ontworpen om extreme weersomstandigheden te weerstaan en hebben ze bijna geen bewegende delen, wat helpt om het risico op kapotgaan te verminderen.
Mythe: Zonne-energie is geen levensvatbare bron van elektriciteit in koudere klimaten.
Feit: Zonnepanelen kunnen in elk klimaat elektriciteit opwekken, ook in koudere klimaten. Onderzoeken hebben aangetoond dat zonnepanelen zelfs efficiënter kunnen zijn bij koudere temperaturen, omdat de panelen dan niet zo heet worden. Dat vermindert de hoeveelheid energie die verloren gaat door de warmte.
Mythe: Zonne-energie is geen praktische elektriciteitsbron voor mensen die in appartementen wonen of geen eigen huis hebben.
Feit: Zonne-energie is niet beperkt tot huiseigenaren. Voor mensen die in een appartement wonen of geen eigen huis hebben zijn er veel mogelijkheden om toegang te krijgen tot zonne-energie. Ze kunnen bijvoorbeeld kredieten voor hernieuwbare energie kopen, deelnemen aan een gemeenschapsprogramma voor zonne-energie of zonnepanelen leasen.
No comment